Luchen ligt prachtig. Ingesloten tussen veel groen en water. Bossen en vennen binnen handbereik. Erg mooi. Ook lopen er twee bijzondere fietsroutes door het gebied. Het gaat om de Kleine ijsvogelvlinderfietsroute en de Kersenbloesemroute.

Kleine ijsvogelvlinder fietsroute

Eind 2010 zijn we gestart met een campagne waarin we onze inwoners vragen om ons te helpen de biodiversiteit in onze gemeente te vergroten. Boswachter Jap Smits hielp ons daarbij. Hij bracht de Kleine ijsvogelvlinder weer terug in Sang en Goorkens, een prachtig gebied in Mierlo. Een goed voorbeeld van hoe we samen kunnen zorgen voor een grotere verscheidenheid aan planten en dieren in onze directe leefomgeving. Niet voor niets is de Kleine ijsvogelvlinder in onze gemeente aangewezen als symbool voor alles wat te maken heeft met het vergroten van de biodiversiteit in onze gemeente.

Om te laten zien dat onze inspanningen vruchten beginnen af te werpen, is deze route inmiddels uitgezet. Deze route loopt ook door Luchen, langs het Eindhovens kanaal.

Tekening fietsroute Kleine Ijsvogelvlinder

Kersenbloesemroute

De Kersenbloesemroute Mierlose Zwarte is zowel fietsend als wandelend af te leggen. Een bijzondere route langs oude en nieuwe kersenboomgaarden, die tijdens de bloei een pracht zijn om te zien. Ook vanuit Luchen is deze route eenvoudig op te pikken. Echt de moeite waard.  

Dankzij de inzet van het IVN Mierlo (werkgroep Mierlose Zwarte) is de Kersenbloesemroute van 16 kilometer uitgestippeld voor fietsers en wandelaars. De werkgroep Mierlose Zwarte vindt dat het de moeite waard is om de Mierlose Zwarte als soort voor uitsterven te behoeden. Zij wil de kers graag terugbrengen in het dorpsbeeld van Mierlo. Langs de route is het mooie van de Mierlose Zwarte te beleven.