Er komt weer schot in het vertraagde project van woningstichting Compaen voor het realiseren van 16 super-duurzame sociale huurwoningen in Luchen in Mierlo. Compaen heeft alvast acht van de zestien circulaire, biobased en energieleverende  woningen geplaatst. Deze systeembouw woningen stonden al een tijdje ‘klaar’ bij de Timmerfabriek Frank van Roy uit Goirle om in Luchen geplaatst te worden.

Vertraagd

Het bouwplan Luchen fase 3a in Mierlo loopt behoorlijk vertraging op. Compaen is daarom verheugd dat het plaatsen van de eerste acht van deze circulaire, biobased gebouwde en energieleverende woningen nu een feit is.

Klimaat

Er kwamen bezwaren die betrekking hebben op hoe de waterberging in het uitwerkingsplan is geregeld. Veel bezwaarmakers zijn door de toenemende wereldwijde klimaatverandering bang dat bij heviger wordende buien er land onder water komt te staan. Op de lange termijn geven deze woningen juist een antwoord op klimaatverandering: biobased, circulair en energieleverend. CO2 zorgt voor opwarming van de aarde. Bij de bouw van de woningen van Compaen wordt geen CO2 geproduceerd maar slaan de woningen zelfs CO2 op. Bovendien worden ze gebouwd met biobased materialen waarvan de grondstoffen oneindig zijn en de producten 100% herbruikbaar zijn. Bovendien leveren de woningen een zelfgeproduceerde duurzame energie, zelfs meer dan dat ze zelf gebruiken (plus op de meter).

Bewoning

Helaas kunnen de woningen nog niet door nieuwe bewoners betrokken worden. Dit komt doordat voorzieningen zoals energie, water en bestrating, dan nog niet geregeld zijn. De woningen worden pas aan bewoners opgeleverd als alles is aangelegd en aangesloten.